De juiste verlichting voor je thuiswerkplek (Hulp bij verlichting van SLV Nederland)
U bent hier: Home > Kennisbank

De juiste verlichting voor je thuiswerkplek

Thema: Lichtplannen en licht plannen

Goede verlichting op je thuiswerkplek: kan tegenwoordig die meer ontbreken. Een pandemie heeft ons moeten leren dat thuiswerken een prima alternatief is. Dan is het natuurlijk zaak dat we niet alleen een mooi bureau met een comfortabele stoel hebben. Je werkplek verlichting mag zeker niet vergeten worden. We gaan je hierbij helpen. Met de volgende 4 tips maak je altijd de juiste keuze in verlichting voor je thuiskantoor.

Tip 1: Daglicht

Het klinkt simpel, maar er komt meer bij kijken dan je zou denken. Zittend aan je bureau kun je profiteren van de stimulerende werking van natuurlijke daglicht:

  • zichtbaar licht ondersteunt de afgifte van endorfine (gelukshormonen)
  • infraroodstralen hebben een positief effect op de bloedsomloop en prestatie

En wat betekent dat specifiek? De richtlijnen voor een werkplek schrijven bijvoorbeeld een "verhouding van doorschijnend raam-, deur- of muuroppervlak of dakraamoppervlak tot vloeroppervlak van minimaal 1:10" voor - we raden zelfs 1:5 aan. Maar wat kun je doen als je dit bij jou thuis even niet voor elkaar krijgt? (je hebt geen raam of lichtkoepel in de buurt) Compenseren! Zoek in je pauzes (meer) daglicht op, door bijvoorbeeld even naar buiten te gaan. 

Daglicht is heel belangrijk om gemotiveerd en geconcentreerd te blijven. Zonlicht heeft effect op heel veel processen in je lichaam en is daarom heel belangrijk. Je kunt er natuurlijk voor kiezen om buiten te gaan werken. Maar dat is niet altijd ideaal, want bij goed weer schijnt de zon al gauw met 50.000 lux op je neer. Je moet met je ogen knijpen om de hoeveelheid licht die je ogen binnenvalt te beperken... Kan het scherm van je laptop dat nog compenseren? Zeer waarschijnlijk niet. Teveel licht of teveel contrast in de verlichting tussen datgene waarop je je moet concentreren en je omgeving, is ook niet ideaal. Een goede sterkte voor verlichting op een werkplaats waar je schrijft, typt en leest, is tussen 500 en 750 lux.

Dus toch maar naar binnen? Je kunt een tekort aan daglicht compenseren met goede verlichting. De WORKLIGHT serie van SLV omvat een aantal hangende en staande LED armaturen die zijn uitgerust met verblindingsvrij werklicht, waarvan de sterkte zich eventueel automatisch aanpast aan invallend licht uit de omgeving. Schijnt de zon wat feller door je raam, dan dimt de verlichting automatisch. Komt er een wolk voor de zon? Dan gaat de verlichting wat sterker branden. Het resultaat: altijd genoeg en prettig licht in je thuiskantoor.

Tip 2: Een goed lichtplan

Een goed lichtplan zorgt ervoor dat je efficiënter kunt (thuis)werken. We hebben al uitgelegd dat verlichting onze motivatie en concentratie kan beïnvloeden en daarom willen we benadrukken dat je met een lichtplan het liefst in een zo vroeg mogelijk stadium begint. Wat we daarmee bedoelen? 

Wanneer je een huis, kantoor, winkel of andere ruimte gaat renoveren of bouwen, dien je vooraf te bepalen hoe elke ruimte wordt gebruikt. Waar komen de meubels? Waar wil je straks werken, lezen, eten, koken of ontspannen? Omdat al deze zaken effect hebben op de (eisen aan de) verlichting. Denk aan de lichtsterkte, kleurtempreatuur, stralingshoeken enzovoorts.

Wil je op dit moment niet je volledige kamer verbouwen, dan hebben we deze aanbeveling voor je: gebruik spanningsrail! Met spanningsrails kun je niet alleen verschillende gebieden tegelijk verlichten, maar heb je ook de mogelijkheid om flexibel spots of zelfs hanglampen te verplaatsen of toe te voegen.

Tip 3: Zorg voor kwalitatieve verlichting

Er zijn meerdere manieren om licht te categoriseren. De beoordeling welke verlichting de juiste is voor welke toepassing, wordt door lichtexperts onder andere gemaakt op basis van de lichtsterkte in "lux". Volgens de relevante regelgeving is 500 lux een goede lichtsterkte voor bureauwerk. De maateenheid "lux" geeft de helderheid van licht in lumen/m² aan. 

Maar er is meer dan "lux" om licht te beoordelen: 

  • Denk bijvoorbeeld ook aan de lichtkleur (kleurtemperatuur, gemeten in Kelvin) - werk je beter met warm wit licht of liever koud wit licht?
  • Daarnaast zijn er armaturen met een hoge- of een lage kleurweergave. De kleurweergave wordt ook wel de "CRI" genoemd. Hoe hoger de zogenaamde CRI, hoe beter de kleuren en hun verschillen kunnen worden herkend. 
  • En tenslotte: verblinding. We raden aan om kunstlicht zo te plaatsen dat het niet direct in de ogen schijnt. De stralingshoek en de ophanging van het armatuur kunnen helpen om aan te geven of een kunstmatige armatuur al dan niet tot verblinding zal leiden.

Waren dit te veel cijfers om ze allemaal te onthouden? Geen probleem! We hebben een eenvoudige oplossing bij de hand: je kunt gewoon vertrouwen op de SLV Q-Line BAP - die al deze kwaliteiten belichaamt! Bijkomend voordeel: als jouw thuiskantoor je eettafel is, zal het verblindingsvrije licht je zeker niet storen tijdens het eten.

Tip 4: Één enkele lichtbron vs. meerdere lichtbronnen

Door de evolutie zijn we eraan gewend dat natuurlijk (zon)licht van boven of van de zijkant komt (daglicht door een raam) - dus eigenlijk vanuit één richting. Elke verdere lichtbron uit een andere richting betekende meestal: gevaar. Daarom richten we onze aandacht erop. Zo kan onze concentratie dus worden beïnvloed door de positionering van verschillende lichtbronnen. 

Daarnaast speelt ook de kleur en intensiteit van het licht een belangrijke rol. Uniforme lichtkleuren vermoeien het oog en de concentratie neemt af. Het goede nieuws is, dat je er iets aan kan doen: door gebieden met licht en gebieden van schaduw te creëren, blijven onze ogen beweeglijker, omdat zo'n omgeving aantrekkelijker is.

De PHELIA-serie van SLV biedt verschillende armaturen en tegelijkertijd een harmonieus, modern design en is daarom een geschikte serie voor het thuiskantoor.


Meer informatie


Reageren op dit artikel

*:
:

(Wordt niet getoond op website)
*:
 

 

* Gemarkeerde velden zijn verplicht

Geen blog missen?

Blijf net als vele anderen geïnformeerd over alle nieuwe artikelen, video's en podcasts dankzij de gratis nieuwsbrief die periodiek per e-mail verstuurd wordt.

Gratis. Je privacy is 100% gegarandeerd.

Even sparren met een lichtadviseur?

Je kunt direct online een meeting inplannen met een van onze lichtadviseurs. Of het nu gaat om een korte vraag, het (vrijblijvend) introduceren van een offerte-aanvraag of iets anders; we staan graag voor je klaar!

Heb je nog (andere) vragen?

Is jouw vraag met de informatie op pagina niet of niet volledig beantwoord? Of staat je vraag of onduidelijkheid misschien nog niet in onze Kennisbank? Neem dan contact op met onze verlichtingsexperts.

Hulp bij verlichting

Onze Kennisbank bevat tientallen veelgestelde vragen en thema's rondom de projectmatige toepassing van verlichting.

x
Deze website maakt gebruik van functionele en (anonieme) analytische cookies. Meer informatie. OK, bedankt